Hortensia's stekken

Hortensia's staan bekend om hun prachtige bloemen, maar ook om hun kracht. Ze bloeien jaar na jaar en kunnen elke tuin voorzien van de broodnodige kleur. Hortensia's stekken is ook heel makkelijk en kan vanaf het uitlopen in het voorjaar tot het gaan slapen in de herfst. Als je dat doet, kun je ze naar hartenlust in de tuin planten, zonder dat je nieuwe planten hoeft te kopen.

Benodigdheden
Scherp mes of scherpe snoeischaar
Stekgrond of turfmolm en zand
Stekpoeder
Plastic zakje(s)
Elastiek(en)
Plastic pot(ten)

1. Snijd een stekje af
Stekken is niets anders dan een stukje van een plant pakken, om daar vervolgens een 'nieuwe' plant van te maken. Voor het stekken heb je dus eerst een stekje nodig van je hortensia. Zoek een mooie stengel op en snijd die vlak onder een oog af. Een oog is een puntje waar een nieuw blad uit kan groeien. Hier komen straks de wortels uit. Gebruik voor het afsnijden een scherp mes of een scherpe snoeischaar.
2. Plaats het vochtige stekje in stekpoeder, overtollig poeder afschudden.
3.Neem een plastic potje en vul deze met wat stekgrond. Als je geen stekgrond hebt, kun je ook kiezen voor een mengsel van zand en turfmolm. Zet het stekje in dit potje. Zorg ervoor dat het oog onder de grond staat. Trek vervolgens een plastic zakje over het potje heen en zet dit vast met het elastiek. De warmte die zich onder het plastic verzamelt zorgt ervoor dat de wortels zich goed en snel ontwikkelen.
4. Wacht op groei
Na ongeveer drie tot vier weken hebben de stekken wortels. Haal het elastiekje dan weg, maar laat het plastic zakje nog een poosje zitten. De planten kunnen zo luchten. Haal daarna het plastic zakje weg, maar vergeet vervolgens niet de planten regelmatig water te geven. U laat de stekken het eerste jaar binnen overwinteren, om ze in het voorjaar af te harden en een plaats in de tuin te geven.

 

Vriescheloo Webdesign